onsdag den 22. januar 2014

Julebesøg i Kina

Mens folk omkring os i øjeblikket pynter op med røde lanterner, fiske- og hestefigurer i forbindelse med kinesernes traditionelle nytår, (Chun Jie = forårsfesten), bringer vi lige et resume fra vores jul i Kina, der nok er det danske kalenderårs mest traditionelle og derfor bedst tilsvarende begivenhed. Kalendernytåret i Kina er desuden lidt en fuser, sorry to say. Billeder og film fra jul og nytår kan ses på Teachengdu’s Flickr-profil: http://www.flickr.com/photos/101123045@N04/sets/

Flere danskere i børnehaven

Sent lillejuleaften ankom undertegnedes familie til Chengdu. Efter nogle hektiske turistdage i Beijing havde de det vist fint med at opleve hvordan hverdagslivet tager sig ud i Kina. Da juleferie ikke er et begreb, man bruger i heromkring, måtte Ane og jeg traske i børnehave samtlige juledage og den 31. december med. Vi fik lov til at tage familien med på arbejdspladsen, så far, mor, søster og søster rigtig kunne få syn for sagen, i stedet for kun at opleve børnehavelivet gennem blogindlæg (eventuelle bloglæsere med behov for fysisk indlæring skal føle sig velkomne til at besøge os i Chengdu og få samme rundtur). Det kan ellers nok lige være, at børnene spærrede øjnene op, når de to fremmede blondiner gik rundt og på gangene. Og mon ikke der var en lille purk eller to, som blev glædeligt narret, da min far første juledag gav den hele armen som julemand oppe på scenen?
Far måtte trække på kompetencer fra sin børnehavekarriere,
da han blev stillet op på scenen iført julemandskostume.

Jul i Chengdu

Jul blev det også til i den lille lejlighed. Gennem juleklip, julemusik, gløgg, marcipan og nougat lykkedes det os at skabe en form for dansk julestemning med et kinesisk twist: Fine pakker under et gyldent plastikjuletræ, en smuttet mandel i en skål fedtede basmatiris og en overdådig pakkeleg fyldt med kinesiske specialiteter, heriblandt ærmebeskyttere, ”dutsko” og vakuumpakket tofu. Ak ja, vi havde en dejlig og ganske uforglemmelig jul. Dagene mellem jul og nytår gik med arbejde, hygge, spise konfekt og vise min familien mere af livet i Chengdu. Det vil sige tehuse, hot pot, mahjong og stegte nudler på den muslimske (restaurant). Børnehaven bød endda på fornem middag og teceremoni - de ville gerne have Maja til at blive og tage et pædagogjob; den gik ikke! Det så vist for resten også nogle søde pandaer og en gigantisk Buddha, men det er jo standard heromkring.

"Juletræet med sin pynt" får en hel anden betydning, når sangen synges i Kina.  


En ting vi fandt interessant ved min families samvær, var at høre om de betragtninger og mærkværdigheder, de havde hæftet sig ved herovre. Som rutinerede byboere lægger vi ikke længere ligeså meget mærke til disse detaljer. Det er jo bare sådan det er Kina, bum. Her er en oversigt over nogle af de ting, der gjorde indtryk på min familie i løbet af deres to-ugers ophold i Kina.

Kultur

-          Et gadebillede med velklædte mennesker. Alle de steder vi var.
-          Ganske almindeligt at have jakker på indendørs idet der som regel ikke er varme på.
-          Meget liv på gaden - folk holder af at være sammen (udendørs tehuse m. spilleglade gæster, småhandlende, der i pauser spiller badminton på fortov) og i det hele taget er der folk udenfor hele tiden.
-          Trods stor modernisering i landet var der stadig den dejlige tradition med tai-chi og dans i parkerne. Mest ældre mennesker.
-          Bedsteforældrene har en vigtig plads i familiens liv - vi så ofte bedsteforældre med børn (d.v.s. barnet) på gaden, og plakater af ”Den lykkelige familie” bestod som regel af barn, mor, far, bedsteforældre
-          Små restauranter og småhandlende passede deres barn mens butikken var åben. I bedste fald i baglokalet, ellers ud til en trafikeret vej…
-          God mad (pas på det stærke) og mange billige restauranter, så folk havde råd til at spise ude.
-          Vi oplevede slet ikke så meget bøvsen og spytten som vi havde hørt.
-          Interessen for vesterlændinge er ikke påtrængende, det var rart.
-          Vi så faktisk små hunde i gadebilledet.


Trafik, transport og bygninger

-          Der var velorganiserede forhold - fx busser og tog med nummererede pladser
-          Cyklerne var erstattede af el-scootere samt el-cykler
-          Bilerne var nye, udenlandske mærker og uden buler (på trods af kaotisk trafik)
-          Metroer, der var nye, flotte og velfungerende. Marmor og tydelige forklaringer til de rejsende
-          Andre trafikregler - se sig godt for - hele tiden!
-          En masse smog! Massive miljø udfordringer. Nogen gange sved det i øjnene.
-          Gågader og bymidter, der er imponerende, kæmpestore og fulde af lysreklamer!
-          Alle de store, superdyre butikker var repræsenteret i storbyerne, men vi så ingen kunder.
-          En meget velordnet børnehave, der hvor Louis og Ane arbejder.
-          Kejserpaladserne - uha - vidner om en mægtig og frygtindgydende magt….

Alt i alt et dejligt land at rejse i - flere tusinde års rige med mægtige drager - nu bygger de skyskrabere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar